Mit csinálok rosszul? (Windows 8.1/10 telepítése új Kingston HyperX Fury SSD-re.)

+1
0
-1
Megválaszolt
Nyilvános

Sziasztok.
Három napja érkezett meg a fent említett első SSD-m. Hülye voltam, nem olvastam előre utána a dolgoknak, gondolván, hogy minden ugyan úgy fog zajlani mint az eddigi HDD-imnél, és 20 perc múlva már élvezhetem is az SSD nyújtotta előnyöket. Nem így történt.
Első próbálkozásnál úgy próbáltam telepíteni az SSD-re a Win 10-et, hogy a HDD-t nem húztam le. Olvastam neten, hogy az azon lévő rendszerfájlok van, hogy bezavarnak, ezért megpróbáltam anélkül is de nem jutottam előrébb. Volt már problémám a Win 10 telepítésével korábban is laptopon, így tettem egy próbát a Win 8.1-gyel is. Ugyanúgy hibaüzenet fogadott. Elolvastam rengeteg fórumot a témával kapcsolatban, az összes SOLVED topicnál lévő leírást kipróbáltam, minden formázási opciót végigpróbáltam a Rufus-szal, de semmi komolyabb siker, csak a problémák voltak mások. 
Valószínűleg az SSD beállításaival hibáztam valamit, és emiatt nem tudok róla bootolni az Istennek sem.
LÉNYEG:
EFI BIOS-szal rendelkező ASUS P8P67-M Rev 3.0 alaplom van. (https://www.asus.com/hu/Motherboards/P8P67M/)
BIOS verzió és beállítások:
http://imgur.com/v2rzhSt
http://imgur.com/G12iBMd
http://imgur.com/ycRYqMy
http://imgur.com/EEXj3TB
 
Ezekkel a Rufus beállításokkal (http://imgur.com/f7G859g a következő hibaüzenetet kaptam: http://imgur.com/7WsCGRc
Mindent megpróbáltam a diskpartban is, amit csak ajánlottak a neten, de semmi. Még a bootrec.exe/FixBoot, /FixMbr, /RebuildBcd sem segített.
Az SSD-t kiválasztva detail disk-nél ez fogad: http://imgur.com/IA4hHd7. Hiába teszem aktívvá, akkor sem változik a Boot disk sora. Próbáltam Partition Wizarddal, mert olvastam olyat is, hogy a diskpart nem tudja rendesen aktívvá tenni. Azonban a PW-ban is csak active szerepel mellette míg a HDD-nél Active&Boot. + Nem is engedi konvertálni GPT és MBR között stb.
Az fura még nekem, hogy a Lemezkezelőben a tulajdonságokon belüli hardver tabon mintha 2x látná az SSD-met. Egyszer Microsoft Space Storage Device néven, és egyszer felismerve a KINGSTON SSD-t (http://imgur.com/3UFQTUE). Gondoltam frissítem a firmware-t, így leszedtem 2 ToolBoxot is a Kingston honlapjáról, de ezek közül is csak az egyik ismerte fel, ami azt jelezte, hogy naprakész, szóval nem is a firmware a probléma. Az ISO sem lehet hibás mert a HDD-re mindenféle gond nélkül felment.
Updateltem a BIOS-t is, ezután, volt hogy MBR FAT beállításokkal felment a windows, de loop keletkezett és folyamatosan előről indította a telepítést. Ugyan ez történt DVD-nél is amikor UEFI-ben bootoltam a lemezt. Ha nem UEFI-ben akkor megint a megszokott BIOS-engedélyes üzenet, és a partíció létrehozós error. A loopot próbáltam úgy kikerülni Boot Overridedal, a telepítő ezsköz eltávolításával, hogy a már lemezen lévő dolgokból dolgozzon tovább, de semmi eredmény. Kiírta, hogy “Reboot and select a proper boot device”. Próbáltam EFI compatible ROM módban is telepíteni, de CMOS reset lett a vége. Remélem, hogy nem az EFI BIOS nem tetszik neki, mert nem szeretnék emiatt új alaplapot venni.
Elnézést a hosszú posztért, próbáltam minél pontosabban körülírni a problémámat. Napok óta csak fórumokat olvasgatok, de nem jutok előrébb, már teljesen el vagyok keseredve.
Előre is köszönöm a segítséget és hogy végigolvastad. 🙂
Bence

8 válasz

Nyilvános

Én egyszer ilyen problémával hdd esetén találkoztam, ott a sata kábel volt hibás szerintem próbáld meg másik sata kábellel, és egy másik sata porton! Probáld átállítani a BIOS -be AHCI helyett IDE modra állítani! Ha van rá lehetőséged próbáld ki az ssd-t egy másik gépben! Az efi vagy uefi bios nem lehet oka a hibának, sok ilyen biossal rendelkező gépre telepítettem windows-t ssd-re, az hogy régebbi a gép az sem lehet a hiba oka  egy régi t61-n is hasit a windows 7 ssd-n

#1
Nyilvános

IDE módot próbáltam egyszer mert olvastam hogy vannak SSD-k (Pl: OCZ) amik azt szeretik, de nem változtatott semmin sajnos. Próbáltam 2 féle SATA kábellel mindkét SATA 3-mas porton. Ugyanaz történt mindegyiknél. Azért nem próbáltam SATA 2-es portot, mert a HDD is 3-masban volt, és arra gond nélkül felment. Holnap azért megpróbálom úgy is + másik gépen is, és leírom mi történt. Köszönöm a választ! 🙂

#2
Nyilvános

UEFI-módban!
FAT 32-re formázott USB-kulcsról!! Csak egyben GPT lemezre lehet telepíteni operációs rendszert!!!

#3
Nyilvános

 Szerintem nincs előkészítve az ssd GPT-re. A megoldást itt megtalálod:
http://dirtywindows.hu/2013/10/27/uefi-jelenkorunk-grafikus-interfesze-avagy-hogyan-telepitsunk-windows-8-1-x64-operaciosrendszert-uefi-modban-2/

#4
Nyilvános

 http://dirtywindows.hu/wp-content/uploads/2013/10/gpt-convert1.png

#5
Nyilvános

Ezen guide alapján próbálkoztam az UEFI telepítéssel, mindent ugyan így csináltam, mégis loop lett belőle, vagy ha kényszerítem az ssd-ről akkor jön a “Reboot and Select a proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key”. Szinte biztos vagyok benne, hogy a secure boot a probléma, viszont nincs olyan opcióm sem BIOS-ban, sem a csempék között az advanced restartnál gépházból. A másik ami okozhatja a problémát az az, hogy csak Legacy ROM-mal indul a gép. Amint átrakom EFI compatible ROM-ba a felbontás átmegy kicsibe, és kifagy az ASUS logónál. Próbáltam kivárni de egy fekete hátteren villogó ‘_’ lett a vége.
Ez lehet megoldás a problémámra secure boot kapcsán szerintetek? (http://superuser.com/questions/630965/how-can-i-disable-secure-boot-without-entering-in-bios-setup)

#6
+1
+1
-1
Nyilvános

Fogod az AOMEI particionáló programot és átklónozod (migrate)a merevlemezedről a működő rendszeredet az SSD meghajtóra ….kb. fél óra.
How to Migrate OS to SSD or HDD

#7
Nyilvános

Köszönöm, ránézek! Gondoltam erre én is, de a Secure Boot miatt nem hinném, hogy bootolni fog SSD-ről.

#8

Lépj be, vagy Regisztrálj a válaszadáshoz