MTK GPS pontosítása

+1
0
-1
Megoldatlan
Nyilvános

Hello!
 
Többnyire PNA-t, PDA-t használok GPS célra, de ha már a teló tudja, használnám azt is.
Első fontos dolog, hogy nincs rajta net és nem is szeretném, hogy legyen.
Második fontos, hogy nem pontos.
MTK 6735 chip dolgozik a készülékben.
 
Sok helyen olvastam, hogy pontatlanok a MTK GPS-ek, amire az A-GPS-t írták mint megoldás, de igazából nem old meg semmit, mivel csak a kezdőadatokat (műholdak helyzetét cold starthoz) tölti le.
 
A konkrét jelenség, hogy (A-GPS-el vagy anélkül) egy helybe lerakva 6-8 műholdat is zölden látva a koordináták folyamatosan változnak és akár 1 utcányit is elmászik, majd visszaáll és megint lassan kezd mászni.
Próbáltam a teljes rádiós dolgok (tel, blue, wifi, nfc) kikapcsolását követően is, de semmi változás.
Míg egy standard GPS esetén már 2 műholddal is stabil helyzetet mutat, addig ezzel folyamatosan mozog, illetve út közben pl. autópályán a parkolóból zavar vissza, vagy párhuzamos úton (pl. szervízút) sem a rendes sávot mutatja, hanem ami 5-10m-el arrébb van.
 
Régen a PDA-khoz volt SirfTech nevű progi, amivel lehetett állítani a GPS-t, váltani NMEA-ról Sirf-re és vissza, tuningolni. MTK chip-hez, droidhoz (5.1) esetleg nincs ilyen tuningoló program? (A gyári Engineering Mode nem oldja meg a problémát, ráadásul EPO fül nincs is rajta, amit a neten emlegetnek.)
 
Tehát NEM a felállás sebessége a probléma, mint a neten sokaknak (amin segít az A-GPS), hanem hogy fix helyzetben is mászkál (kb. 30-60mp-es időközönként mutatja a tényleges helyszínt, aztán mászik ismét tovább). Erre szeretnék választ kapni, hogy ez hogyan küszöbölhető ki.
 
Nem programfüggő, mert Igo, Sygic is mászik és az engineering mode-ban is a koordináták nagy lépésekkel változnak.

8 válasz

Nyilvános

Ezzel a problémával rajtad kívül már nagyon sok emberke találkozott és sajnos egy dologban mindenki ugyanarra a megoldásra jutott hogy finoman mondva úgy szar ahogy van, vannak MTK-s telok amik GPS-e jól működik de a legtöbbnek a nálad tapasztalt hibák fennállnak és minimális eséllyel javíthatók. A legegyszerűbb megoldás ha a telódon szeretnél navigációt használni egy Bluetooth-os GPS vevő beszerzése ez kb 3-5 ezer forintból megúszod és bármilyen készülékkel használható , vagy reménykedsz hogy feltűnik valaki itt és egy bombabiztos megoldást tud bár ilyet még rengeteg fórumon várnak mindhiába. 🙂 Nekem egyetlen megoldás jött be, hogy nem veszek MTK-procis telefont. 🙂

#1
Nyilvános

Amúgy rendkívül nagy segítség lenne ha az MTK-s procid típusa mellett megadnád a telefonod pontos márkáját/típusát mert a szóban forgó processzorral kb kismillió telefont dobnak piacra és ahány telefon annyi megoldás létezik. Egy tuning program MTK-hoz: mobile uncle tools  sajnos rootolt telefon kel hozzá meg szinte mindenhez ha a GPS-t akarod bütykölni és egy forum:  https://prohardver.hu/tema/re_cappa72_mtk6577_root_es_backup_mtkdroidtools_s/friss.html    itt kérdezősködhetsz, sok profi okosságot találsz ha vissza olvasgatsz.  Sok sikert! 

#2
Nyilvános

Ez egy ismeretlen kínai “túlélőtelefon”: Conquest S8. Ez a típus készült MTK (5.1) és készült gyengébb Snapdragon chippel (4.4-es drodihoz).
Rootolt, de az uncle nem tudom miben segíthet. Esetemben csak Power GPS Search az, ami a GPS-el kapcsolatos, de az is azzal, amit ugye leírtam már, hogy nem a gyors megtalálás érdekel. Ezen kívül a szervizmenüt eddig is elő tudtam hozni (MTK Engineering Mode), de abban sincs semmi számomra. Mindenki csak az A-GPS-ről ír mindenhol ebben a menüben, de semmi értelmes állítási lehetőséget nem láttam benne.
 
Szóval ezeket a köröket már végigjártam… és pont mivel “túlélő teló” (ütésálló, vízálló, mágnesérzékelős, légnyomás, PMR rádió, IRDA, NFC, …) gondoltam pont a GPS-nek kéne értelmesnek lennie egy ilyenben.
Minden mással meg vagyok elégedve a készülékkel kapcsolatban (kapott már vizet, esett 2m-ről többször is, sebessége megfelelő), tehát amiért ezt választottam, már megtérült, csak most rendszeres utazásra vagyok kényszerülve és gondoltam ezzel egyszerűbb… bár már amúgy is kezdek letenni a dologról (GPS), mivel nagyon melegszik, ha a GPS megy, így a 6A aksit jobban leszívja, mint teljes fényerőnél egy jó minőségű film nézése.
Azért köszi a választ, de már ezeken túl vagyok.

#3
Nyilvános

Biztos hogy nincs valami fizikai probléma a készülékkel? Nincs leválva az antenna az egyik forrasztásnál?
A folyamatos mászkálás ‘természetes’ de az nem hogy eltévessze az utcát.. 

#4
Nyilvános

1 helyre fixen letéve akár 8-10 műhold is zöld, jó térerővel rendelkezik, de míg más GPS-ek így fix helyen max 1-2 műhold-térerőnél ingadoznak kicsit, itt egyszerre mozdul az összes.
Ha egyszer fix állapotban van, akkor az antenna nem lehet hibás, főleg ha még ajtón belül is talál.
Teszteléskor a teraszajtóba volt helyezve, 6-7 műholddal volt jó kapcsolatban és kb. 100-200m-t mászkált. Ami feltűnő, hogy a mászkálás egy félkört írt le. A szemközti ház mögötti utca (bal felső saroktól) és a jobbra hátul található utca volt a 2 végpont, amit 1-2 percen belül tett meg, így körönként 1x pontos volt. “D” alakzatot írt le kb.
Rendes GPS-el (PDA) is előfordult, hogy az Igo szerint lementem az autópályáról a parkolóba (több műhold mellett is), de ugyanazon a készüléken a TomTom ilyet nem produkált. Tehát némileg szoftverfüggő is, de esetemben a gyári LocationEM nevű progi, ami a koordinátákat írja ki csupán és a műholdakat, azon látszik, hogy a számsor folyamatosan emelkedik, majd amikor “visszafordul”, akkor csökken.

#5
Nyilvános

Hát igen, ahogy írtam az MTK-s telcsik nagy többsége sajna híresen szarul kezeli a GPS-t én is küzdöttem vele sokat romokat cseréltem,GPS-conf fájlt szerkesztettem és még kitudja mit amiket a fórumokon ajánlottak de az eredmény sajna lehangoló így én is letettem róla, az utolsó telcsim a Blackview BV6000S-volt ami viszont szinte tökéletesen kezelte a navit hogy ez miért van talán csak a gyártó tudja, nem írtad de talán még a GPS.conf fájl szerkesztése adhat valami reményt neked keress rá a neten elég egyszerű művelet de sokat segíthet ha szerencséd van, és tényleg a szerencsén van a hangsúly mert én épkézláb megoldást nem találtam sajna.

#6
Nyilvános

Ha te teraszajtóban vizsgálod akkor ne csodálkozz..  :DD
Menj ki egy nyílt parkolóba és ott logolj egyhelyben negyed órát NMEA fileba amit ezzel megnézhetsz(mérhetsz)..

#7
Nyilvános

Igaz nem MTK: telefonon logolva egyhelyben, majd később otthon feldolgozva:
https://www.kephost.com/images/2018/03/11/visual-1.png
https://www.kephost.com/images/2018/03/11/visual-2.png
https://www.kephost.com/images/2018/03/11/visual-3.png
 

#8

Lépj be, vagy Regisztrálj a válaszadáshoz