Particionálás/ubuntu telepítés

+1
0
-1
Megválaszolt
Nyilvános

Sziasztok!
Szeretném valamennyire megtanulni a Linux használatát, de természetesen kizárólag Windows mellé telepíteném fel. Első lépésként a megfelelő Linuxot választottam ki, ami az Ubuntu lett (a Unity egyébként), no de nem is ez a probléma. A probléma az, hogy nem tudom feltelepíteni, mivel a merevlemezemen már van 4 elsődleges partíció (1. Rendszer számára fenntartott boot partíció [350MB], 2. C:\ Ezen van a rendszer és a fontosabb programok [125GB körül]; 3: Szintén egy rendszer számára fentartott partíció, egy helyreállítási partíció [450MB], és a 4. a maradék hely [850GB körül], ezeken vannak az adatok.)
Nos, gondolom már ebből is sejthető mi a problémám. Zsugorítanám a 4. pratíciót, de ugye nem tudom aktiválni, mivel van már 4 elsődleges p. rajta. Utánaolvastam és végülis törölhetném a Recovery p.-t, de ha lehet ezt elkerülném. A kérdésem a következő lenne: Ha a legnagyobb részben csinálok logikai partíció(kat), arra feltudom telepíteni a Linuxot? (Elnézést ha hülyeséget mondtam, ma estétől tudok a logikai partíciók létezéséről), azt nem kérdezem meg, hogy olyat hogy kell csinálni, annak utána tudok nézni. Vagy ez nem megoldás? Mert akkor nem (most) ásnám bele magam a particionálás témájába mélyebben. Vagy esetleg van másmilyen megoldás? Azt még szintén fontosnak tartom elmondani, hogy már jelentősen be van lakva a merevlemezem, így az esetleges újratelepítéses megoldásoktól is tartózkodom, de ha nincs más lehetőség nem marad más.
 
A segítséget előre is köszönöm!

4 válasz

+1
+1
-1
Nyilvános
Profile photo of Cartman Staff 2016/12/22

A kérdésre nem tudom a választ, de az jutott eszembe, miért nem konvertálod a 4. elsődleges partíciót logikaivá?
Pl. ezzel (google első találat volt): http://www.resize-c.com/howto/primary-to-logical.html
 

#1
Nyilvános

Azután pár órával, hogy feltettem a kérdést ezt csináltam és úgy tűnt így már működne. Csak azért nem csináltam még meg a telepítést is, mert először megakartam várni, hátha tud valaki mondani valami okosabbat. Valamennyire beleástam magam a particionálás témájába, és kiderült hogy nem veszik el adat, ha logikaira konvertálom át, meg nem is veszett el adat, amikor megtettem ezt, viszont még arra nem sikerült rájönnöm, hogy akkor igazából bármelyik partíciót átkonvertálhatnám nem? A lényegi különbséget még nem látom.
 
Ja meg egyébként először azzal próbálkoztam, hogy a 4. elsődlegesből vágok le, és azt logikaiként aktiválni, de úgy sem engedte, jelezvén, hogy nincs már több hely egy újabb partíciónak. Csak akkor engedte, amikor a 4.-et átkonvertáltam logikaivá. Szóval mindketten ugyanarra jutottunk végülis, csak még nem merek egyelőre belenyugodni ebbe mert nem tudom min változtat ez most. (Attól is tartok, hogy a 4.en is vannak programok azért, általában nagyobbak amiket nem akartam a rendszer partíciójára telepíteni, olyan nagy)
De köszönöm szépen a gyors választ!

#2
+1
+1
-1
Nyilvános

Ma már nem egy ördöngősség Linuxot telepíteni windows mellé. Vagy helyet csinálsz neki, vagy egyszerűen telepítéskor mutatja, hogy hová tud települni a win mellé, úgy, hogy minden adatod megmarad. Pl Magiea, BlackPanther disztrók. Mosatnában ezeket próbáltam. A Magiea alatt simán látod a wines lemezeket, partíciókat, hozzáférsz a rajtuk levő adatokhoz. BP alatt először fel kell csatolni a lemezeket. A BP-t a win helyére tettem fel, a boot menüben simán látszott a kis 8 GB_os partíción lévő win telepítő 🙂 Tehát azt is indíthattam volna. Jön fel a linux egyre jobban, kezd nagyon felhasználóbarát lenni. Legutóbb külön vinyón volt a linux, de így is bekavart a wines rendszerbetöltőbe. A telepítőről a javítás megoldotta. 

#3
Nyilvános

Nem is a telepítéssel van a gond 🙂 az megy, a partíciókkal volt egy kis fennakadás, de úgy tűnik működik így ahogy most van.

#4

Lépj be, vagy Regisztrálj a válaszadáshoz