Rendszerlemez klónozása

+1
0
-1
Megoldott
Nyilvános

Sziasztok!
Ha blődséget írok kérlek nézzétek el nekem,nem vagyok egy számtech virtuóz…
Egy 500 Gb-os rendszer HDD tartalmát szeretném áthelyezni egy 120Gb-os SSD-re.
Az adatmennyiség megengedné a klónozást,de a rendszerpartíció mérete nem.
Hogyan tudnám ezt áthidalni?
Klónozzam a többi partíciót,majd a rendszerpartícióról készítsek egy mentést (Macrium Reflect Free?),és abból készítsem el a rendszerlemezt?
Esetleg valami egyszerűbb megoldás?
Köszi előre is!

6 válasz

Nyilvános

Nem blődség egyáltalán, de ha nem vagy “virtuóz” csak óvatosan, vagy bízd másra.
Ha az adatmennyiség megengedi, akkor a rendszerpartíciót lehet csökkenteni (asszem a magyar Win10 zsugorításnak hívja), akár a Windows-on belül, akár külső (USB-ről bootolt, indított) partícionáló programmal.
Komolyabb partícionáló program képes simán klónozni egy nagyobb partíciót, egy kisebbre (természetesen ha az adatmennyiség megengedi – Acronis Disk Director).
Fontos adatok mentése mindenképpen javallott előtte.

#1
Nyilvános

Zsugorításnál a rendszer által felajánlott opcióknál kevés a lemezterület hibaüzenetet kapom cca. 90GB adat mellett.Ezt még lejjebb faragom valahogy…Az AOMEI Partition Assistantban találtam partíció átméretező funkciót,még nem tudom használható-e,mert épp a fontos dolgokat mentegetem a másik gépre.Mennyire valószínű az adatvesztés az átméretezésnél?

#2
Nyilvános

Szerintem partició klónozásnál pont akkora hely kell neki mint az eredeti partició mérete. Ezért klón. 
Nekem az az érzésem hogy ekkora méretkülönbségnél nem lehet a klónozást megcsinállni.
Persze attól még megpróbálhatod.

#3
Nyilvános

No még egyszer.
Meglehet, a Windows saját “zsugorító” szolgáltatása nem tökéletes kevés adat mellett sem, ha mondjuk töredezett a lemez. Egy Acronis garantáltan képes rá (annyi lesz a minimum méret, amennyi valós adat van – plusz még egy kis biztonsági hely). Az átméretezés meglehetősen biztonságos (acronis mellett biztosan, másról nem nyilatkozom -AOMEI-t nem ismerem-, de pl. a Minitool Partiton-ról is jó tapasztalataim vannak), csak áramszünet ne legyen. Egy mentés sosem árt, igazából MINDIG kellene, hogy legyen.
Átméretezés után pedig mehet a klónozás.
@zsiga68 : Még nem próbáltam a nagyból kicsit, csak a kicsiből nagyot, de elvileg tudja az acronis. Nem nagy varázslat amúgy, az intelligens (tehát NEM replikát készítő, hanem a funkciót másoló) klónozás amúgy sem sectorról sectorra történik (persze lehet direkt így kérni), hanem adatok másolásával. Tulajdonképpen az átméretezés, és klónozás történik egy lépésben.

#4
Nyilvános

Köszönöm mindenkinek!
Egy AOMEI Partition Assistant – Macrium Reflect Free kombóval megoldva.
Öröm,és boldogság!(az asszony munkagépe,ha elcseszem soha többé nem kapok vacsorát…)

#5
Nyilvános

🙂 🙂 Jó étvágyat a vacsihoz.

#6

Lépj be, vagy Regisztrálj a válaszadáshoz