UEFI és BIOS egyidejű használata

+1
0
-1
Megválaszolt
Nyilvános

Asztali gépemben konfigurációt tervezek váltani. A jelenlegi BIOS-os, 3 merevlemezzel, melyekből 2 bootolható. A tervezett új konfigurációban UEFI-t (is) szeretnék használni, ugyancsak 2 bootolható merevlemezzel.

Kérdéseim:

1. verzió: Amennyiben mindkét rendszerindító lemez GPT partíciójú, van-e lehetőség a BIOS-hoz hasonlóan rendszerindítás előtt kiválasztani, hogy melyikről bootoljak? Ha igen, használhatók-e eközben a meglévő, MBR partíciójú (NTSF-re formázott) 3. lemez adatfájljai, ill. másolhatóak-e adatfájlok minden további nélkül a különböző partíciójú lemezek között oda-vissza?

2. verziÓ:
A két bootolható lemez közül az egyik (csak rendszert tartalmazó SSD) GPT partíciójú W 8.1-gyel, a másik MBR partíciójú W 7-tel. Indítás előtt a CSM mód tetszés szerint kapcsolgatható-e ki-be attól függően, hogy UEFI vagy BIOS alatt kívánom-e a gépet használni (a különböző partíciójú lemezek közötti másolgatás akáe UEFI, akár BIOS alatt itt is ugyanúgy kérdés).

Ezeket a kérdéseket eddig 2, a beszerzés helyéül kiszemelt PC-üzlet/szervízben is feltettem, de ott megfelelő tapasztalat hiányában csak feltevésekkel tudtak élni.

4 válasz

Nyilvános

Biztosan okod van rá h ennyire ragaszkodsz az uefi-hez. Én nem bonyolítanám.  A másolgatásokkal és rendszer kiválasztásával semmi probléma , függetlenek ettől a módszertől.
A 2. verzióban szereplő gondolatot azt viszont el kell vetni ,mert az úgy nem működik. Egyedül a gpt/mbr lehet lemezre szabni mást nem.

#1
Nyilvános

Köszönöm a választ, de a második bekezdést nem értem. Ami infót eddig az UEFI-s alaplapokról a neten találtam, aszerint a CSM mód mindegyik alaplapon be- és kikapcsolható. Az utolsó mondatot meg sajnos egyáltalán nem értem. Kifejtenéd részletesebben?

#2
Nyilvános

 “Indítás előtt a CSM mód tetszés szerint kapcsolgatható-e ki-be attól függően, hogy UEFI vagy BIOS alatt kívánom-e a gépet használni ,,,”
Ezt írtad. Nézzük tételesen. Olyan nincsen h uefi vagy bios. Olyan van h uefi v mbr és ezeket a biosban állítom be. Ugyan lapfüggő de aktiválható olyan is h mindkettő egyszerre (uefi és legacy) és a telepítésnél te választod ki melyiket akarod mert felajánlja mindkettőt. (ez 7-nél nem iagaz )Természetesen amiről itt beszélgetünk annak csak telepítéskor van jelentősége. Utána már semmit nem szabályozunk vele.
Tudtommal a az uefi aktiválás vagy a csm tiltása ugyanazt eredményezi. Régem használtam az uefi módszert (nem látok túl sok értelmét ha csak nincsen több terrás lemezem) – így ebben nem vagyok igazán biztos.
Összegezve: a csm és az uefi is tetszőlegesen kapcsolgatható de a kész rendszereket már nem lehet vele befolyásolni.

#3
Nyilvános

Köszönöm az infót, még emésztem.

#4

Lépj be, vagy Regisztrálj a válaszadáshoz