Bios frissités

+1
0
-1
Megválaszolt
Nyilvános

Sziasztok.
A régi procit eladtam,az uj procit meg nem ismeri fel az alaplap.
Sajnos nem frissitettem le a biost így nem ismeri fel az uj procit. A régi proci már nincs nálam,hogy vissza tegyem.
Van-e lehetőség arra,hogy ezt utolag megcsináljam?
Ha igen akkor hogyan?
A gép elindul de kép nincs. Biosba se tudok belépni. Nem reagál semmire. Legalábbis az én tudásom alapján.
BIOS-UEFI- is a lap.(laptop,pedrive van)
Alaplap:asrock fm2a88x extreme4+
Az uj proci athlon 860k
Előre is köszi a segítséget.

14 válasz

Nyilvános

A legegyszerűbb lenne: kérd vissza a régi procit arra az időre, amíg frissítesz, vagy kérj valakitől olyan procit, amit most elfogad az alaplapod!

#
Nyilvános

Nézd meg ezt, főleg a piros csillagos sort
http://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A88X%20Extreme4+/?cat=CPU

#1
Nyilvános

 Ezen már tul vagyok! A támogatási listába szerepel az uj proci.
Ezzel nincs is baj. Csak firssiteni kellene a bios,hogy felismerje az uj procit (2.30) bios kellene. De a régi proci már nincs nálam igy nem tudom vissza tenni és frissiteni a biost.
A kérdés az,hogy utolag van-e lehetőség frissiteni?
Akár pedriverol vagy CD-röl,vagy esetleg laptoprol. Ha igen akkor ezt hogyan?

#2
Nyilvános

Nem értetted meg. “Some of AMD CPU (i.e AMD Athlon/Sempron family CPU) does not have integrated graphics processor. When this kind of CPU is installed, a discrete VGA card is required.”  Ilyen a te procid is.

#3
Nyilvános

Szerintem nem egy malomba örlünk. Félre ne érts biztos jobban értesz hozzá mint én! Az elöző prociba se volt IGP és a mostaniba sincs. Külön videokarim van (msi r9 270x)
Az elöző procim athlon 750k.
Na szoval… csak egy bios frissités kellene,hogy az ujat is felismerje. Mivel nincs meg a régi csak az uj így a megoldás érdekelne hogyan lehetne megoldani a  régi proci vissza kérése nélkül.
 

#4
Nyilvános

 Bocsi, ha nagyarcúnak tűntem, nem volt szándékos. Találkoztam már hasonló esettel, ott egy ősöreg PCI-s videokártya volt a megoldás.

#5
Nyilvános

 Ez egy kicsit nehéz ügy lesz. Meg kell próbálni ( ha még nem volt) resetelni a biost ( elem ki, 2 tüske rövidzár ).De nekem az a gyanúm h azért nincsen megjelenités, mert valószínűleg a bios “megáll” a cpu hibánál (esetleg hangjelzésből lehet értelmezni,).
Ha nem jön be a reset, akkor csak cpu csere v szerviz segíthet. Más ötletem nincsen.

#6
Nyilvános

Mielött ide írtam volna ezen túl vagyok.(bios reset)
A proci zsír uj az tuti nem hibás. Bár minden megeshet.
Hang jelzés sincs hisz az HW hibára utal.
Ahogy írtam,bios frissités kellene és utolagosan.
Elég sokat gugléztam de utolagos bios frissités megoldására semmit nem találtam! Tudom ezt a szarvas hibát én követtem el és valószínű nem egyedül vagyok ezzel de azért elég érdekes,hogy az alaplap gyártok nem gondolnak erre a hibára .
Elég lenne úgy megírni a chipet,hogy legalább az UEFI bejöjjön ilyen esetekben.
Mivel nincs más lehetőségem így kérek egy procit amit még felismer az alaplapom.

 

#7
Nyilvános

Na de mi fenéről beszéltek ?! Ha a processort nem ismeri fel tök mindegy miért , mert hibás , vagy nem bele való /jelen esetben akkor is fenn áll hogy nem bele való , ha egy bios frissités ezt meg oldaná / igy a gép valójában el sem indul . 
A bios frissitéshez müködö dos kéne , nem müködő géppel ez pedig bajos lesz …Szerezz egy olyan procit amivel elindul a gép , és utána kezd előről , igy semmit sem tudsz csinálni , jószerével azt sem tudhatod , hogy miért nem megy , rossz-e a proci , vagy csak a bios nem ismeri.

#8
Nyilvános

Átnézve a támogatási oldalt , sztem semmilyen bios frissités nem kéne ahhoz hogy a 860-as procit felismerje , itt más hiba van , pl. rossz az új proci .
Egy kérdésem azért még volna , fentebb irkálnak a hiba jelző csipogásról , egyáltalán nem csipog ?? Egyet sem ??
 

#9
Nyilvános

Na akkor tisztázzunk valamit!
 
Ez a lap( asrock fm2a88x extreme 4+) ami elfogadja a trinity,richland,kaveri és a godavari procikat! Amennyiben a megfelelő bios van fent. A trinity procinak tök mindegy melyik bios van fent mert mindegyikel kompatilibis! A 860k meg nem  belevaló inkább hagyjuk. Annak már több értelme van,hogy esetleg hibás az uj processzor.
Amit én kérdeztem az az,hogy utolagosan van-e lehetőség biost frissiteni és ha igen azt hogyan! Erre jöttek a “válaszok” azért nincs kép mert 860 ba nincs IGP.
Bios reset megvolt,hang üzenet nem volt( és egy rövid sípnál ne is legyen több) 
Mivel 1.60-os bios volt fent így minden féleképp kellett a frissités mert csak 2.30-tol ismeri fel a 860-t
Rendszer sípolás,egy rövid : minden rendben.
Ha ennél több van akkor a google segit.(Nekem is segített többször is )
A cimbitöl kértem egy trinitys procit és lefrissitettem a biost! UEFI-n keresztül kb 2 percet vett igénybe. Most már minden tökéletes.
Amugy meg köszönöm mindenkinek a segítőkészségét!
Viszont a kérdésem továbbra is nyitott! Utolagosan lehet valahogy biost frissiteni?

#10
Nyilvános

Most akkor végképp nem értem  🙁 Ha most már jó minden , akkor mire való ez az amugy értelmetlen kérdés ?! Müködő proci/alaplap páros nélkül nem lehet sehogysem bios-t frissiteni !! Sem utolag , sem sehogy 🙁
Most hogy működik , nyilván ha van frissités , nyilván lehet !

#11
Nyilvános

A szervíz lett volna a legegyszerübb megoldás. Betolom a vasat,elmondom a mekkora balfék voltam,tesznek bele megfelelő procit és frissitenek. Elkérnek némi zsét és mindenki boldog. De az embert hajtsa a tudás vágy és önmagam szerettem volna,megoldani,igaz némi segítségel 🙂
Szerintem meg van értelme ennek a kérdésnek!
Van olyan aki frissétés közbe elcsesz valamit vagy áram kimaradás van és nem fejeződik be a frissités. Ebben az esetekben a legtöbb ember(még az is aki ért hozzá) azt mondja kuka a deszka. Márpedig nem biztos az. Vannak olyan szakik akik szinte fillérekért ujra írják a chipet és müködő képes lesz!
Ebböl kiindulva gondoltam azt,hogy valamiféle megoldás hátha van. De ugy látom nem igazán van utolagos bios frissétésre megfelelő kopmponens hiányába.
Amugy meg a “nem” is egy válaszadás formálya.
Mindenesetre mindenkinek a legnagyobb elismerés jár aki probál és tud is segíteni leírások alapján!!!
dodeskaden:  lehet értelmetlen volt a kérdés nem vitatom de mint tény,hogy nem volt már kéznél az a proci amivel müködik a gép csak az uj volt aminek ujabb biosra bolt szüksége. Ezért tettem fel ezt a kérdést,hogy esetleg van-e rá más megoldás mint szerezni egy másik procit vagy szervizbe tolni!

#12
Nyilvános

Szerintem nem volt értelmetlen és/vagy érthetetlen a kérdés. Megkésve bár, de törve nem: CPU, vagyis Central Processing Unit (Központi Feldolgozóegység) nélkül NEM tudsz bios-t/Efi-t frissíteni, mivel a frissítési procedúrához is számítások/feldolgozás szükségesek. Magyarul, hiába van meg az összes többi, bios frissítéshez szükséges, lényeges alkotóelem, (Alaplap/Ram/Grafikus vezérlő, hogy lássd mit csinálsz) az égvilágon semmi sem fog történni központi egység nélkül, mert azt kivéve a gépnek nincs “agya”. Morbid hasonlattal ez kb. olyan, mintha úgy akarna valaki gyúrni, hogy amputálták a fejét. A többi rész (amit “gyúrna”) rendelkezésre áll és hibátlan, viszont nincs, ami a parancsokat adja, vezérelje és szinkronizálja a feladatok sorrendjét (stb)
Viszont ebben (részben) tévedsz:
 
Van olyan aki frissétés közbe elcsesz valamit vagy áram kimaradás van és nem fejeződik be a frissités. Ebben az esetekben a legtöbb ember(még az is aki ért hozzá) azt mondja kuka a deszka. Márpedig nem biztos az. Vannak olyan szakik akik szinte fillérekért ujra írják a chipet és müködő képes lesz!

Egy ideje (6-8 éve biztos megvan, de lehet, hogy több is) léteznek olyan megoldások, mint pl. Crashfree bios, vagy Dual Bios és ehhez hasonló (gyártótól és alkalmazott technológiától függő) fantázianeveken futó okosságok, amelyeknek a lényege az, hogy ha bármiért/akármiért becsődöl, összeomlik, fregmentálódik, vagy bármilyen módon (a fizikai behatásokat leszámítva, pl. rövidzárlat csavarhúzóval, vagy samu kalapáccsal ráverés) sérül a bios: visszaállítható. Asus lapoknál például ez kb. úgy néz ki, hogy beteszed az alaplapi CD/DVD lemezt, kikapcsolod a gépet, teljesen áramtalanítod (konnektorból ki) kiveszed az elemet és/vagy megkeresed a megfelelő jumpert bios resethez, vársz egy picit, visszadugsz/visszateszel mindent és bekapcsolod a gépet. Ilyenkor a Bios “nem törölhető” redundáns része keresgélni kezd EGY BIZONYOS NEVŰ bios fájl után először a pendrive-okon (ha van bedugva-ha nincs) majd az optikai meghajtó egységen. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a logikustól eltérően a pendrive-os mókát nem minden alaplap eszi (cirka 30%-uk kajolja) a CD-s megoldás azonban rendszerint műxik. Vagyis akkor is vissza tudod flasheltetni a bios-t, ha amúgy se kép/se hang és nem látod mi történik, mert a dolog automatikusan zajlik. Egy kitétel van (feltételezve, hogy az alaplapodhoz járó/megfelelő CD-t/DVD-t teszed be) az pedig a bios NEVE. Ezt rendszerint le is írják az alaplap gyártói oldalának valamelyik bugyrában. 
A gond ezzel a te esetedben az, hogy ilyenkor mindig a LEGELSŐ bios verzió flashelődik az alaplapodon lévő rom-ba, vagyis ugyanúgy nem ismerné fel a(z újabb) processzorodat, mintha hibátlan lenne ugye. Ilyenkor a teendő az, hogy fogod a CD-t, megnézed a gyökérkönyvtárát (mindenképpen ott kell lennie) és kimásolod a pontos nevét az ott lévő bios file-nak (kiterjesztésekkel együtt, tehát XYZ.ROM) Aztán felbattyogni az internetre, letölteni az újabb bios-t, kicsomagolni, átnevezni XYZ.ROM-ra és kiírni CD-re (vagy megpróbálkozni pendrive-os etetéssel)
Gigabyte-nál már nem emlékszem hogy van pontosan, de emlékeim szerint ők azt a metódust követik, hogy 2 db. bios-t helyeznek el az alaplapon 2 külön chipben, amiből az egyik tartalék biztonsági okokból, ha a másik besz@rna. A többi alaplapot/gyártót pedig már a rosseb se tudja, egy ideje nem követem

#13

Lépj be, vagy Regisztrálj a válaszadáshoz