Van még értelme a hang telepítésével bajlódnom?

+1
0
-1
Megválaszolt
Nyilvános

Sziasztok!
 
A segítségeteket szeretném kérni egy olyan probléma megoldásában, amelyre napok óta nem találok megoldást. A legfőbb gond: nincs hang a gépemen, és egyik napról a másikra szállt el.
 
Amikor ezt először tapasztaltam, néztem a Lejátszóeszközök listáját, hát a fülhallgató volt beállítva alapnak. Oké, át lehetne simán állítani hangszóróra – csakhogy nem engedte. Hiába tette alapértelmezetté, próbáltam letiltani a fülhallgatót, nem történt változás. Valahányszor csekkoltam, ugyanezzel a helyzettel szembesültem.
Kíváncsiságból rákötöttem egy fülest. Hang nuku.
Ekkor döntöttem úgy, hogy frissítem az audio drivert. A Driver Booster viszont naprakésznek jelezte, úgyhogy, mivel más reményt nem láttam, az alaplap lemezéről próbáltam hangot varázsolni a gépre. Ő szépen telepített is valamit, amitől az újraindítás során, még a Windows indulása előtt kék halált kapott… És minden egyes újraindítás során ugyanez történt.
Negyedszeri újraindítás és kék halála után úgy döntöttem, inkább újraküldöm rá az egész Windows 7-et – persze ő nem tudja bebootolni a lemezt. Simán beindult a Windows, most már kék halál nélkül, de bootolni akkor sem sikerült. A Windows viszont legalább megy, minden funkció tökéletesen működik – kivéve a hang.
Itt már hagytam az egészet, nem értettem, mi miért történik, úgyhogy vettem egy hangkártyát (egy C-Media 8738-4h). Szépen bekötöttem, alaposan figyeltem, telepítettem. Kiírta, hogy a telepítés kész, kívánom-e újraindítani a számítógépet, kattintottam, igen. Újraindult, és lássunk csodát: hang még mindig nincs.
A legjobb, hogy az alaplapi hangot még a hangkártya telepítése előtt letiltottam, ám ezzel sem értem semmit.
Mit tehetnék? Van még esélyem arra, hogy valaha megszólaljon ebből a masinából valami élvezetes hang? Vagy így marad, míg meg nem purcan – ami eléggé fenyegetőnek tűnik azok után, hogy bootolni sem képes.
Esetleg frissítsem a BIOS-t? Nem mondanám túl amatőrnek magam, de ahhoz nem folyamodnék, nem igazán merem… Na meg, lehet, rosszul gondolom, ám egy jól telepített hangkártyával működnie kellene a hangnak az alaplapi huncutságok ellenére is, vagy nem így van?
Más megoldás nincs? Vagy inkább ne is reménykedjek, és kezdjek összeszedni jó pénz egy normális konfigra, új számítógépre?
Ha ez esetleg segítene egy válaszadónak, az alaplapom egy AsRock N68C-S UCC.
 
A válaszokat, hozzászólásokat, segítő szándékot előre is köszönöm!

3 válasz

+1
+1
-1
Nyilvános

Remélem nem jársz úgy mint az én barátom aki szintén végigjárta ezt az utat, és a füles volt a hunyó 🙂 De tegyük félre a tréfát és nézzük a tényállást. Az a jelenség h az alaplapi hang bedöglik elő szokott fordulni, de h ezt nem lehet áthidalni egy hangkártyával , ez már érdekes.
Ebben a formában már nem sokat lehet tenni , mivel az a lehetőség is kimerült h rádugd a kártyára a ház aljzatát , mivel ennek a ilyen csatlakozási lehetőség nincsen és csak nem kellene venni egy olyat amin már ez a lehetőség adott. Azt azért még illő feltételeznünk h ez a kártya és a driver jó.
Mindenképpen újra kellene telepíteni teljesen tiszta lemezre a rendszert. Utána az integrált kártyát kiiktatva egyből a cmediával próbálkozni. ha esetleg nem sikerül akkor a sajátjával. ha egyik se vezet eredményre akkor nincsen több ötletem. Talán még a táp? – ezt igen félve írtam le.

#1
Nyilvános

Köszönöm a választ!
Igen, OP rendszer telepítésével nem hagytam fel, bár, mivel a bootolás lehetősége most ki van csukva, egyelőre nem tudom megoldani. Azt elfelejtettem említeni, hogy amikor nem bootolom a lemezt, és futó Win7 alatt indítom, nem is engedi a telepítést.
A másik, amiről megfeledkeztem: a hangszórót próbaképp rákötöttük a tévére. Simán szólt belőle a műsor, annak ezek szerint nincs baja.
 
Egy kicsi fejlemény van:
Lefrissítettem a BIOS-t, majd mindent, ami létezik, alapállapotba állítottam. Frissítette az AMD driverek egyikét (sajna nem tudom pontosan megmondani, melyiket, mivel ezt a folyamatot nem én végeztem, de gyanítom, videokártyával kapcsolatos lehetett a cucc). Ebben apám elmondása szerint “kiírt valami audiót” (szó szerint idéztem), tehát abban is nyomhatott valamit. Az eredmény: most már azt írja hibaüzenetként, hogy nincs csatlakoztatott hangszóró vagy fülhallgató. Hiába dugom hangkártyához, alaplaphoz, hangot még mindig nem sikerült kicsalnom belőle. Fülhallgatóval a helyzet ugyanez.
Csatlakozó lehet, jó ötlet. Talán veszek egy másik kábelt, hátha nem jó. Vagy, tételezzük fel, a hangkártya nem jó – ez picit kínosabb, nemrégiben vásároltam.
A tápegység, hát… Elég nagy van benne, msot hirtelen meg nem mondom, de 500-550W-s körüli… De kipurcanhat, persze, úgyhogy ezt is számba kell vennem, és köszönöm az emlékeztettőt.

#2
Nyilvános

Telepítsd újra a rendszert. Driver booster-t felejtsd el. Mióta a működő rendszeremet hazavágta, azóta kerülöm. Frissített, aztán nem volt hang. 
Érdekes ez a nem bootol dolog is, az alaplap bootol, mivel a win elindul. Érdemes egy új boot lemezt, vagy pendrájvot csinálni, azzal próbálkozni. 
Bios default beállítás boot előtt ? Bár, ha frissítetted, akkor azon van, ha nem piszkáltad el.
Win alól sem fut a win telepítő ? Ott vagy a  lemez, vagy az optikai egység a rossz.

#3

Lépj be, vagy Regisztrálj a válaszadáshoz